BBC: Çoroditen shkencëtarët, Rusia po djeg gaz me vlerë rreth 10 milionë dollarë çdo ditë

Ndërsa kostot e energjisë në Evropë po shënojnë rritje rekord, Rusia po djeg sasi të mëdha gazi natyror.

Ekspertët thonë se ky gaz më parë ishte eksportuar në Gjermani, shkruhet në një analizë të BBC.

Ata thonë se uzina afër kufirit me Finlandën po djeg gaz me vlerë rreth 10 milionë dollarë çdo ditë.

Shkencëtarët janë të shqetësuar për vëllimet e mëdha të dioksidit të karbonit dhe blozës që po krijon, të cilat mund të përkeqësojnë shkrirjen e akullit të Arktikut.

Analiza e Rstad Energy tregon se rreth 4.34 milionë metra kub gaz digjen çdo ditë.

Ai vjen nga një fabrikë e re e gazit natyror të lëngshëm (LNG) në Portovaya, në veri-perëndim të Shën Petërsburgut. Shenjat e para se diçka ishte e gabuar erdhën nga qytetarët finlandezë mbi kufirin aty pranë, të cilët vunë re një flakë të madhe në horizont në fillim të kësaj vere.

Portovaya ndodhet afër një stacioni kompresori në fillim të tubacionit Nordstream 1, i cili transporton gaz nën det në Gjermani.

Gas flare

Furnizimet përmes tubacionit janë kufizuar që nga mesi i korrikut, teksa rusët fajësojnë çështjet teknike për kufizimin. Gjermania thotë se ishte thjesht një veprim politik pas pushtimit rus të Ukrainës.

Por që nga qershori, studiuesit kanë vërejtur një rritje të konsiderueshme të nxehtësisë që buron nga objekti, i cili mendohet të jetë nga djegia e gazit natyror.

Ndërsa djegia e gazit është e zakonshme në fabrikat e përpunimit, zakonisht bëhet për arsye teknike ose sigurie, shkalla e kësaj djegieje ka çoroditur ekspertët.

“Unë kurrë nuk kam parë një fabrikë LNG të ndezë kaq shumë”, tha Dr Jessica McCarty, një eksperte për të dhënat satelitore nga Universiteti i Miami në Ohio.

Mark Davis është CEO i Capterio, një kompani që është e përfshirë në gjetjen e zgjidhjeve për ndezjen e gazit.

Ai thotë se ndezja nuk është e rastësishme dhe ka më shumë gjasa të jetë një vendim i qëllimshëm i marrë për arsye operacionale.

“Operatorët shpesh hezitojnë të mbyllin objektet nga frika se mund të jenë teknikisht të vështira ose të kushtueshme për të rifilluar, dhe ndoshta është rasti këtu”, i tha ai BBC.

Të tjerë besojnë se mund të ketë sfida teknike në trajtimin e vëllimeve të mëdha të gazit që po furnizoheshin në tubacionin Nordstream.

Kompania ruse energjetike Gazprom mund të ketë synuar ta përdorë atë gaz për të prodhuar LNG në centralin e ri, por mund të ketë pasur probleme me trajtimin e tij dhe opsioni më i sigurt është ndezja e tij.

Rusia ka një histori të djegies së gazit; sipas Bankës Botërore, është vendi numër një kur bëhet fjalë për vëllimin e djegies.

Por ndikimet mjedisore të djegies janë shqetësuese shkencëtarët.

Sipas studiuesve, ndezja është shumë më e mirë sesa thjesht nxjerrja e metanit, i cili është përbërësi kryesor në gaz dhe është një agjent shumë i fuqishëm për ngrohjen e klimës.

Por përveç lëshimit të rreth 9,000 ton ekuivalent CO2 çdo ditë nga ky flakërim, djegia shkakton probleme të tjera të rëndësishme.

Karboni i zi është emri i grimcave të blozës që prodhohen nga djegia jo e plotë e lëndëve djegëse si gazi natyror.

“Me shqetësim të veçantë me ndezjen në gjerësinë gjeografike të Arktikut është transporti i karbonit të zi të emetuar drejt veriut, ku depozitohet në borë dhe akull dhe përshpejton ndjeshëm shkrirjen,” tha Prof Matthew Johnson, nga Universiteti Carleton në Kanada.

“Disa vlerësime shumë të cituara tashmë e vënë flakën si burimin dominues të depozitimit të karbonit të zi në Arktik dhe çdo rritje e ndezjes në këtë rajon është veçanërisht e padëshirueshme.”, përfundoi ai.

 

Map showing the route of the Nord Stream pipelines between Russia and Germany.

Te rekomanduar

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

Marketing

Lexo mË tej