Një substancë e re misterioze mund të jetë gjetur në bërthamën e Tokës

Ka shumë gjëra që ne nuk dimë për Tokën, si për shembull si u krijua jeta në Tokë? Por ne gjithashtu nuk dimë shumë për përbërjen e vetë planetit, si për shembull sa e vjetër është bërthama e Tokës.

Një studim i ri mund të ndryshojë gjithçka që mendojmë se dimë për bërthamën e brendshme të Tokës.

Tani studiuesit thonë se bërthama e Tokës nuk është një top i ngurtë i ngjeshur prej aliazh hekuri.

Por, gjithashtu nuk është një bërthamë plotësisht e lëngshme.

Në vend të kësaj, studimi i ri propozon se bërthama e brendshme e Tokës është një përzierje e butë e elementëve të tillë si silikoni, karboni, oksigjeni dhe hidrogjeni.

Ky dokument i ri sugjeron se bërthama e brendshme e Tokës është një përzierje e butë elementësh.

Studiuesit e publikuan letrën në revistën Nature më 9 shkurt dhe ofron një vështrim interesant në thelbin e planetit tonë.

Fillimisht, shkencëtarët besuan se bërthama e brendshme e Tokës ishte e përbërë nga një top shumë i ngjeshur prej aliazhi të ngurtë hekuri.

Megjithatë, gjetjet e paraqitura në punim duket se tregojnë diçka ndryshe.

Së pari, studiuesit vërejnë se të kuptuarit e bërthamës së brendshme të Tokës është e vështirë për disa arsye.

Kryesorja midis tyre është fakti se vëzhgimet sizmologjike kanë treguar një strukturë të ndërlikuar që duket se ka pak kuptim.

Një nga problemet e pazgjidhura aktualisht me të kuptuarit e bërthamës së Tokës është se ajo përmban një shpejtësi të ulët të valëve prerëse që nuk krahasohet me shpejtësitë e zërit që gjenden në hekurin dhe lidhjet e hekurit.

Kjo i ka bërë studiuesit të besojnë se bërthama përfshin gjithashtu elementë të lehtë që i nënshtrohen një gjendje superionike, në vend të një gjendjeje të ngurtë.

Studiuesit përdorën simulime kompjuterike për t’u përpjekur të kuptonin se nga është bërë bërthama.

“Duke përdorur simulimet “ab initio” të dinamikës molekulare, ne zbulojmë se hidrogjeni, oksigjeni dhe karboni transformohen në një gjendje superionike në kushtet e bërthamës së brendshme, duke treguar koeficientë të lartë difuzioni si një lëng,” shkruhet në letër.

Modele dhe më shumë studime

Një studim tjetër i kryer në vitin 2021 duket se sugjeron të njëjtën gjë. Në atë studim, studiuesit dërguan valë sizmike nëpër thelbin e planetit.

Ato valë, të quajtura gërshërë, zbuluan se bërthama e brendshme e Tokës nuk është plotësisht hekur i fortë. Në vend të kësaj, është më shumë një substancë e butë.

Sigurisht, nuk ka asnjë mënyrë reale për të treguar saktësisht se çfarë është thelbi i brendshëm i Tokës pa e parë atë vetë.

Fatkeqësisht, dërgimi i një sondë në thellësi të Tokës është i pamundur. Kjo është arsyeja pse studiuesit u fokusuan në simulimet kompjuterike për studimin e tyre të fundit.

Rezultatet nga ato simulime treguan se bërthama e brendshme e Tokës në vend të kësaj mund të përbëhet nga hekur i ngurtësuar. Ky aliazh superionik do të lejonte më pas elementët e tjerë të zvarriteshin rreth tij.

Në thelb, bërthama do të kishte si gjendje të ngurtë ashtu edhe të lëngët, duke e bërë atë edhe më të komplikuar nga sa e imagjinonim më parë.

Nëse këto teori rezultojnë të vërteta, mund të na ndihmojë të kuptojmë shumë rreth asaj se pse bërthama e Tokës duket se ndryshon vazhdimisht.

Modeli mund të hedhë dritë mbi mënyrën se si planeti gjeneron fushën e tij magnetike, gjithashtu.

Sigurisht, shkencëtarët do të duhet të provojnë modelin së pari. Dhe kjo do të thotë të presësh për momentin e përsosur për të kryer më shumë eksperimente dhe për të testuar rezultatet e tyre.

Tani për tani, është të paktën interesante të mendojmë për bërthamën e brendshme të Tokës që shtrihet rreth një rrjete aliazhi superionik. Një rrymë konstante e lëngut të shkrirë që lëviz brenda planetit tonë.

Te rekomanduar

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

Marketing

Lexo mË tej