Pesë mësime thelbësore vijnë nga libri që ka shitur më shumë se 32 milionë kopje!

Nëse keni kërkuar ndonjëherë “librat më të mire rreth financave personale” në Google, me shumë mundësi keni parë titullin “Babai i pasur, babi i varfër” të shfaqet në krye. Libri, i shkruar nga Robert T. Kiyosaki dhe Sharon L. Lechter, thuhet se ka shitur më shumë se 32 milionë kopje në 40 gjuhë në 40 vende që kur u botua në 2002

“Babai i pasur, babi i varfër” është një histori alegorike për Robert Kiyosaki dhe dy baballarët e tij, dhe sesi rritja me ta i dha formë pikëpamjeve të tij financiare. “Babai i varfër” është babai biologjik i Kiyosaki, një profesor universiteti me arsim të lartë. “Babai i pasur” është babai i mikut më të mirë të Kiyosaki, një sipërmarrës i pasur që zotëron dhjetëra biznese. Të dy baballarët ofrojnë këshilla kontradiktore për paratë. Më poshtë janë të përmbledhura pesë mësime themelore:

Aset  është çdo gjë që sjellë para në xhepin tuaj,  për shembull një shtëpi (që ju blini dhe më pas jepni me qira te të tjerë). Një detyrim është çdo gjë që ju kushton para sepse humbet vlerën me kalimin e kohës, si një makinë ose televizor i shtrenjtë. Është e rëndësishme të jesh në gjendje të dallosh të dyja. “Të pasurit blejnë asete. Të varfërit kanë vetëm shpenzime. Klasa e mesme blen detyrime që ata mendojnë se janë asete, shkruan Kiyosaki.

Njohuria financiare mund të mësohet vetëm përmes përvojës

“Babai i varfër” i mirëarsimuar thotë: “Të studiosh shumë dhe të marrësh nota të mira është e vetmja mënyrë për të siguruar një punë të mirë në një kompani të madhe me përfitime të shkëlqyera. Por “babai i pasur” thotë se qëllimi më i rëndësishëm është të mësosh se si funksionojnë paratë në mënyrë që të mund t’i bësh ato të funksionojnë për ty. Për të qenë financiarisht i zgjuar, Kiyosaki thotë se duhet të zotëroni kontabilitetin, investimin, tregjet dhe ligjin. Sa më shumë të zgjeroni aftësitë tuaja, aq më i suksesshëm do të jeni.

Mësoni të shisni

Në libër, një grua me diplomë master në letërsinë angleze pyet Kiyosaki se si mund të bëhet një autore më e shitur. Ai i thotë asaj të regjistrohet në një kurs trajnimi për shitje. E tronditur nga përgjigja e tij, ajo thotë: “Nuk je serioze, apo jo…” Kiyosaki merr një libër mbi tavolinën e kafesë dhe thotë: “Ka një arsye që librat e suksesshëm thonë “autori më i shitur”, jo “më i miri”. Shitja është një aftësi thelbësore nëse dëshiron të jesh i pasur, shpjegon ai. Dilni nga zona juaj e rehatisë, praktikoni shitjen dhe rrjetin. Nëse nuk e bëni këtë, nuk do të jeni kurrë në gjendje të drejtoni biznesin tuaj.

Frika dhe vetëdyshimi janë pengesat tuaja më të mëdha drejt suksesit

Dallimi kryesor midis të pasurve dhe të varfërve është se si ata e menaxhojnë frikën. “Babai i varfër” e mban atë të sigurt dhe shmang rreziqet. Kjo perspektivë mund të jetë e kushtueshme në planin afatgjatë. “Shpesh në botën reale, nuk janë të zgjuarit ata që ecin përpara, por guximtarët”, thotë “babai i pasur”.

Mendoni gjithmonë në lidhje me mundësitë

“Babai i pasur” i ndalon fëmijët e tij të thonë: “Nuk mund ta përballoj”. Në vend të kësaj, ai u thotë atyre të thonë: “Si mund ta përballoj atë?” Fraza e parë mbyll trurin e një personi dhe ai nuk duhet të mendojë më. E dyta hap “mundësi, eksitim dhe ëndrra”. E detyron trurin të kërkojë përgjigje. Kiyosaki mëson se “arsyeja kryesore që shumica e klasës së varfër dhe të mesme janë konservatore fiskale – që do të thotë, “Unë nuk mund të përballoj të rrezikoj”.

Te rekomanduar

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

Marketing

Lexo mË tej