Rama: Sulmi kibernetik kishte qëllim të linte pas një tokë të djegur, ishte i pasuksesshëm

Ashtu siç kishte lajmëruar ditën e djeshme, kryeministri Rama ka zhvilluar një bashkëbisedim me qytetarët në Facebook. Pyetja e parë kishte të bënte pikërisht me sulmin kibernetik nga Irani i cili shënjestroi faqet online dhe platformat qeveritare.

Pyetje: Sa e përgatitur është Shqipëria është të përballojë një sulm tjetër kibernetik? Sa të sigurta janë të dhënat tona?

Rama: Ky është një shqetësim i ri sepse ne kemi sulme të vazhdueshme prej shumë vitesh. Gjithë këto sulme të regjistruara nga institucioni që koordinon të gjithë projektin e revolucionin digjital kanë qenë sulme të pasuksesshme përgjithësisht. Ndërkohë që ky është një agresion i mirëfilltë luftarak në botën e internetit  dhe gjithë sistemeve digjitale. Agresioni kishte një qëllim shumë të qartë, zhduken të gjitha të dhënave dhe shkatërrimin e të gjitha sistemeve për të lënë një tokë të djegur nga mbrapa. Ky është konkluzioni i ekspertëve.  Sulmi nuk e ka arritur qëllimin. Dëmet janë shumë më të lehta se sa shkalla e agresivitetit. Sistemet janë kthyer në punë. Kjo luftë vazhdon.

Pyetje: Pse u sulmua Shqipëria nga Irani? Çfarë ka ndodhur me sigurinë e TIMS?

Rama: Në kushtet kur ne sulmohemi ka shumë konfuzion he ka një keqkuptim që pengon të shihet e vërteta. E vërteta është që ne kemi rezistuar me sukses ndaj sulmit. Po të shihni raportin e bërë nga ekspertiza e microsoftit dhe agjencive të specializuara të SHBA, që kanë bashkëpunuar me ne, e vërteta është që sulmi ka dështuar.  Ne kemi një plan që të përshpejtojmë projektin e ngrehinës kibernetike. Ne e kemi nisur, por kërkon një financim intensiv dhe ne e kemi fazuar në një kohë për të gjatë. Tani ka ardhur koha ta shkurtojmë kohën.

Shqipëria ra pre e dy sulmeve të njëpasnjëshme kibernetike. Nga sulmi i parë i 15 korrikut u hakuan faqet online të qeverisë dhe platforma online e-Albania, ndërsa më 9 shtator pre e sulmit ra sistemi TIM në të gjitha pikat kufitare të Shqipërisë.

Pas sulmve qëndronte Irani me të cilin Shqipëria ndërpreu marrëdhëniet diplomatike.

Te rekomanduar

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

Marketing

Lexo mË tej